162016Mar
Servicii de stocare fisiere în cloud – cele mai bune soluții

Servicii de stocare fisiere în cloud – cele mai bune soluții

Serviciile de stocare în cloud, care îţi permit să păstrezi pe internet documente, poze, muzică sau chiar filme, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în ţara noastră.

Nevoia unui serviciu de stocare online a datelor este generată în special de posibilitatea de a putea accesa rapid un anumit fişier indiferent de calculatorul, laptopul, smartphone-ul sau tableta de pe care te conectezi, prin intermediul unui browser sau a unei aplicaţii mobile.

Până de curând, cei mai mulţi utilizatori apelau la servicii internaţionale pentru a beneficia de un astfel de serviciu, însă pe piaţă a pătruns în aprilie 2014 şi operatorul de telecomunicaţii RCS-RDS.

Astfel, oferta de servicii de stocare în cloud a devenit una mai generoasă, iar preţurile solicitate pentru cantităţi de ordinul zecilor de GB au devenit, cu unele excepţii, accesibile pentru toate gamele de utilizatori.

Iată principalele servicii la care poţi apela în cazul în care vrei să-ţi păstrezi datele în siguranţă pe internet, să le accesezi de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet şi să poţi face share cu uşurinţă.

Dropbox

Dropbox este unul dintre cele mai cunoscute servicii pentru păstrarea datelor pe internet, în primul rând datorită uşurinţei de utilizare, a interfeţei prietenoase, a aplicaţiilor disponibile pentru platforme mobile şi a posibilităţii de a sharui cu uşurinţă datele cu alţi utilizatori.

Aplicaţia pentru desktop se integrează în sistemul de operare ca un director de pe hard-disk, element care uşurează semnificativ accesul la fişiere, iar funcţia de upload automat în cont a fotografiilor realizate cu camera smartphone-ului este una dintre cele mai utile ale serviciului.

Din păcate, Dropbox oferă un spaţiu de stocare de numai 2 GB de date gratuit, iar pentru pachetul superior de 100 GB trebuie să plăteşti 10 dolari pe lună, echivalentul a circa 35 lei pe lună.

cloud-dropbox

Google Drive

Suita office online Google Docs a fost transformată treptat într-un adevărat serviciu de stocare a datelor care a primit numele Google Drive. Chiar dacă beneficiază de asemenea de aplicaţii desktop şi pentru smartphone şi tabletă, acesta nu este la fel de uşor de utilizat precum Dropbox, însă are de partea sa avantaje precum conversia documentelor în formatele specifice office şi modificarea uşoară a acestora în editorul online.

Dedicat în special utilizatorilor care editează frecvent documente de tip office de pe o multitudine de dispozitive cu acces la internet, pentru că în acest fel nu mai depind de aplicaţii software separate, Google Drive are şi un atu suplimentar: oferă gratuit spaţiu de stocare de 15 GB (în care sunt incluse şi mailurile din GMail şi fotografiile de pe Google Plus), iar pachetele lunare suplimentare sunt accesibile: 100 GB pentru 2 dolari (7 lei) şi 1 TB pentru 10 dolari (35 lei).

Digi Storage

Cel mai nou serviciu de stocare a datelor lansat pe piaţa românească este Digi Storage, furnizat de operatorul RCS-RDS şi disponibil numai clienţilor de internet fix ai companiei. Aceştia primesc acces la contul Digi Storage pe desktop, dar şi pe smartphone-uri şi tablete prin intermediul unor aplicaţii dedicate, iar datele se sincronizează automat. Utilizatorii au posibilitatea de a face sharing de date cu orice utilizator de internet, indiferent dacă este sau nu abonat la RCS-RDS.

Principalul avantaj al serviciului este că viteza de transfer a datelor la download şi upload este semnificativ mai mare decât în cazul utilizării unor servicii precum Dropbox sau Google Drive, iar explicaţia este foarte simplă: serverele utilizate de serviciul Digi Storage sunt în data center-ul RCS-RDS, astfel că transferul datelor se realizează în aceeaşi reţea.

Clienţii care au planul tarifar FiberLink 500 şi FiberLink 1000 la internetul fix primesc gratuit un spaţiu de stocare de 20 GB, iar în rest pachetele lunare sunt foarte generoase: 50 GB pentru 3 lei, 100 GB pentru 6 lei şi 150 GB pentru 9 lei.

cloud-digistorage

OneDrive

Cunoscut anterior sub numele SkyDrive, OneDrive este serviciul de stocare a datelor de la Microsoft, care beneficiază de asemenea de aplicaţii în browser pentru desktop şi aplicaţii dedicate pentru smartphone-uri şi tablete, inclusiv pentru platforma Windows Phone. La fel ca Dropbox, aplicaţia are o funcţie pentru uploadul automat în cont al fotografiilor realizate cu telefonul, iar prin activarea acestei funcţii primeşti un bonus de 3 GB.

Şi pentru că am adus vorba despre spaţiul de stocare, acesta este în mod implicit de 7 GB, iar pentru 50 GB în plus trebuie să plăteşti 25 de dolari pe lună, adică circa 75 lei pe an.

ADrive

ADrive este unul dintre cele mai vechi servicii de acest gen, care şi-a câştigat renumele pentru cantitatea generoasă de date pe care o primeşti gratuit: 50 GB. Din păcate, serviciul are o interfaţă prea puţin intuitivă în comparaţie cu oricare alt serviciu menţionat mai sus, iar acest lucru afectează în mod major experienţa de utilizare. Chiar dacă beneficiază de aplicaţii mobile, aplicaţia este dedicată în principal stocării de date şi aproape deloc pentru sharing.

În cazul puţin probabil în care ai nevoie de mai mult spaţiu, trebuie să plăteşti 2.5 dolari pe lună (circa 9 lei pe lună) pentru a obţine încă 100 GB, iar spaţiul maxim pe care îl poţi avea este de 10 TB.

Box

Box este un alt serviciu popular dedicat păstrării datelor personale în cloud, iar acestea pot fi accesate de pe o multitudine de platforme, inclusiv browser şi aplicaţii mobile. Serviciul se adresează însă mai mult companiilor, întrucât se axează pe posibilitatea de a edita documente de tip office şi pe colaborarea dintre mai mulţi utilizatori.

De altfel, pentru utilizatorii individuali serviciul este destul de limitat. Chiar dacă oferă 10 GB în regim gratuit, nu poţi uploada fişiere mai mari de 250 MB, lucru nu tocmai avantajos pentru cei care preferă să salveze inclusiv filme.

Pentru un plan de 100 GB spaţiu de stocare, va trebui să plăteşti 8 EUR pe lună, adică aproape 40 de lei pe lună, mai mult decât la alte servicii de acest gen.

De asemenea, operatorii de telecomunicaţii Vodafone şi Orange oferă servicii de stocare a datelor în cloud prin Vodafone Cloud şi, respectiv, Orange Cloud.

Concluzii

Utilizarea unui serviciu de stocare a datelor pe internet a devenit o necesitate pentru cei mai mulţi utilizatori, iar ofertele au cunoscut de asemenea o creştere spectaculoasă în ultima perioadă. Practic, cu excepţia Dropbox, toate serviciile oferă măcar 10 GB în regim gratuit, iar preţurile pentru spaţiul suplimentar sunt accesibile inclusiv pentru utilizatorii din România.

Noi folosim mai multe dintre serviciile menţionate în acest articol, însă suntem curioşi să aflăm care sunt serviciile de stocare în cloud pe care le foloseşti şi, mai ales, de ce. Nu în ultimul rând, ne-ar plăcea să ne spui dacă te limitezi la planul standard sau dacă ai plătit pentru a avea acces la o capacitate de stocare mai mare.