bios1


      BIOS = Basic Input Output System = soft care controleaza toate operatiunile hardware low-level mai precis operatiunile de detectare memorii si componente hardware si boot-area.

     Fara un BIOS bun laptop-ul nu porneste, deci daca banuiti ca aveti probleme cu biosul , acesta trebuie rescris sau inlocuit.


Bios-ul (Basic Input/Output System) este o componenta de baza a laptop-ului care face legatura intre hardware si sistemul de operare.

Acesta indeplineste trei functii elementare: Power On Self-Test (verificarea componentelor la pornirea laptop-ului), incarcarea sistemului de operare in RAM si realizarea legaturii dintre sistemul de operare si unele dispozitive hardware .
De asemenea in Bios se stocheaza informatii de baza privind: data si ora, modul de utilizare a dispozitivelor sistem, securizarea accesului cu parola, setarea ordinii de boot, etc

bios2

Simptomele unui BIOS defect pot fi urmatoarele :

  • Laptopul porneste dar nu afiseaza imagine.
  • La conectarea incarcatorului, laptopul nu se alimenteaza, nu incarca bateria, nu porneste.
  • In timpul rularii sistemului de operare apar diferite erori legate de bios sau o componenta incompatibila cu sistemul de operare.

Sunt numeroase cazurile in care Bios-ul (memoria flash) trebuie rescris. Cazurile fericite in care laptop-ul functioneaza si operatiunea se poate efectua fara demontarea flash-ului de pe placa de baza nu ajung in general la service .
Dar sunt cazuri in care utilizatorii isi scriu singuri Bios-ul. Atentie mare insa, greselile pot aparea cu usurinta:
– se incearca un upgrade, iar utilitarul flash se blocheaza in timpul operatiei, sau laptop-ul ramane fara alimentare cu tensiune ;– se scrie un bios corupt, downloadat gresit, o versiune modificata sau incorecta ;
– pe laptop a fost „in vizita” virusul CIH sau ceva similar care distruge biosul ;
– pur si simplu a cazut tensiunea, bateria nu era buna si … totul s-a dus .

bio3

In aceste cazuri, noi demontam placa de baza si alegem una dintre variante:
– ne conectam la bios cu ajutorul unui programator special cu clesti , direct pe cip ;
– dezlipim bios-ul de pe placa de baza si il conectam intr-un socket special ;
– cu ajutorul unui programator specializat, rescriem flash-ul cu versiunea corecta de bios pentru laptop-ul respectiv .


bios4